Táncház Akadémia
Marcali, Művelődési Ház
2022. október 28.

Éva néni és Tibor bácsi már a suli elején beharangozták, hogy lesz majd egy esemény Marcaliban, amire kikérnek majd a suliból egy pénteken! Hát alig vártuk! Ráadásul nem csak egy kirándulás, hanem színház, kézműves foglalkozás, táncház, tánctanulás és még énektanulás is volt.
Direkt megjegyeztem, Guliba, na ők adtak elő egy mesét egy kecskepásztorról. Még Balit is behívták a színpadra, annyit nevettünk. Nagyon vicces volt!
Utána volt szatmári tánctanítás. Jól esett végre felkelni és nem a széken ücsörögni tovább. A Dorka, aki tanított olyan szépen forgott, kérdeztem is utána tőle, hogy ezt mennyit kell gyakorolni, és olyan kedves volt. Egy kicsit együtt is csináltuk. Annyira élveztem. Azt mondta, hogy nagyon ügyes vagyok, és ha komolyan veszem és sokat gyakorlok akkor lehet belőlem is táncos. Korábban még nem is gondoltam erre.
Volt egy kis szünet és a büfézés után kimentünk kézműveskedni. Közben egy néni adott a kezünkre tetkót is, tök jól néz ki. Voltak játékok is kitéve, amin népi motívumok szerepeltek, nagyon szépek voltak! Éva néni azt mondta, hogy hamarosan a csoport is venni fog hasonlókat, hogy a tánc után is tudjunk játszani, amikor van idő!
Ezután szóltak, hogy mennünk kell, gyorsan befonták a hajamat és a viseletbemutatón a kedvenc ruhámat mutathattam meg a többi gyerekcsoportnak, akik részt vettek. Nagyon figyeltek, ez tök jól esett, mert volt már olyan is, hogy végigbeszélgették az egészet. De most nagyon figyelmesek voltak és a végén még mind bebújtunk az óriás bőgatyába, ez mindig olyan vicces! Belefértünk több, mint 10-en!
Ezután alig volt idő visszaöltözni próbaruhába, következett a somogyi tánctanítás. Éva néni és Tibor bácsi a mi tánctanárunk, olyan szépen táncolnak ők is és nagyon jó tanárok.
A karikázót egy néni tanította, először megtanultuk az énekeket, aztán pedig körbeálltunk hogy táncoljuk is el. Kicsit máshogy mutatta, mint Éva néni, de mindig azt mondják, hogy jobb, ha többféle dolgot megismerünk. Én örültem neki. És nagyon vicces volt, amikor a mikrofont betette a pólójába, hogy tudjunk kezet fogni, de az ének is hallatszódjon.
Egy másik helyen egy kiállítást is megnéztünk, de én nem ismertem a képeken senkit. Nem is gondoltam, hogy a táncház már ilyen régi, érdekes volt látni azt, hogy régen hogyan zajlott egy táncház. De aztán azt is beszéltük a többiekkel, hogy mi is így csináljuk. csak fiatalabbak vagyunk, de ennyi. Ugyanúgy van körtanítás, meg aztán mindenki kipróbálja. Jó, hogy régen is így volt, csak nekünk mostmár az iskolában is van. Szerintem ez nagyon jó.
A táncházban volt mezőségi, meg később moldvai is, annyit nevettünk a lányokkal! Egy csomó táncot belőle már meg tudok csinálni, felismerem a zenéjét is, csak a nevét nem tudom még pontosan. A mezőségire felkért a Dani, nagyon meglepődtem, de örültem is neki!
A buszon még énekeltünk hazafelé, gyorsan elrepült ez a szuper nap!